23 augusta 2014

Urob si sám - podsvietenie vstavanej skrine



V staršom článku som opisoval ako si podsvietiť televízor , ak ho máte pripojený k PC. Tak nenápadne som vám v ňom predstavil led pásiky. No táto pomerne šiková vecička má mnoho vylepšení a ich použitie sa rovná nekonečnu. Podsvietiť nimi môžte fakt čokoľvek a ich montáž zvládne stredoškolák zo základnými znalosťami jednosmerného prúdu.V dnešnom článku sa budem venovať návodu ako si podsvietiť vstavanú skriňu - nie je to len efektné ale aj účelné , ako sami uvidíte.
Na úvod ideme nakupovať , čo teda potrebujeme ?






      - Led pás - dostačujúci bude klasický biely alebo žltý  (3528) - predáva sa po 5 metrov- z ebay to máte za pár dolárov
      - obojstranú lepiacu pásku
      - izolačku ( izolovacia lepiaca páska ku elektroinštaláciam )
      - dvojžilkový ( dva drôty) kábel - podľa skrine , ale čo najviac - ja som spotreboval asi 12 metrov.
      - koncovky na led pás - kúpil som z ebay za 3 doláre, netreba ale budete musieť pracne pájkovať
      - 5 V 2 A AC DC adaptér
      - magnetické spínče ( 2 ks. minimálne) - podľa  počtu dverí )
      - relátko podľa parametrov ( stačí na 1 A 12 V )
      - pájkovačka a trochu cínu

Základom si je dopredu premyslieť ako a kde budú vedené led pásy, ktoré vyžarujú svetlo . Mne osobne prekáža také to bodkované svetlo , preto radšej smerujem led pásy na stenu a ich odraz ktorý stena rozptyluje je krajší a jemnejší - preto som nalepil led pásy zo zadnej časti poličiek tak aby svietili na stenu.
K samotným LED pásom - sú napájané jednosmerným 12V prúdom do výšky 2A - teda neskope vás to. Z druhej strany pásov je lepiaca plocha, takže ich inštalácia je viac než jednoduchá.
Pri pripevňovaní drôtov na odhalené kontakty dávajte sakra pozor aby bola orientácia správna - ted + na + a - na - . inak ledky nebudú svietiť a môžu sa poškodiť.Každých 10-15 cm sa dá pás prestrihnúť - je tam znak nožníc.
Pri postupnom lepení , umiestňovaní a napájaní pásov priebežne skúšajte pripájať led pásy do 12V adaptéra (ACDC ) aby ste si overili , či ste nedali niečo zle , alebo či sa vám nekrížia kontakty .

Keď prejdete celou tou tortúrou pracného umiestňovania čaká nás menej náročná , ale o to zložitejšia
úloha. Vybudovať a správne zapojiť samotné spínače - aby sa skriňa pri otvorení dverí zasvietila. Najprv som si kúpil za euro v elektre jednoduché magnetické spínače - Teda malé zariadenia pozostávajúce z časti z magnetom a z časti so senzorom magnetu , z ktorej vedú dva drôty ( pripevnil som obe časti obojstrannou lepiacou paskou ( na konce dverí magnety a na konštrukciu magnetické senzory ) - funguje to ako jednoduchý spínač - teda keď sa magnet priblíži k druhej časti , obvod sa uzavrie a ledky svietia - znie to fajn ALE mi potrebujeme niečo iné .

Pri tejto konštrukcii by svetlo svietilo iba ak by sa magnet s so senzorom dotýkali - teda pri našom umiestnení ak by bola skriňa zatvorená , tak by ledky svietili a pri otvorení by zhasli - teda úplne naopak. Existuje však riešenie - pokiaľ sa nechcete zrovna baviť s rezistormi tak trochu staromódnejšie sú relátka. Relátko je jednoduché relé , ktoré obsahuje elektromagnet a obvodový spínač - Teda keď sa vnútorný elektromagnet aktivuje tak sa buď spínač spustí alebo odpojí.

Pre naše potreby zapojíme obvod nasledovne - Do kladnej časti relátkového magnetu a do strednej časti relátkového obvodu umiestnime spoločne kladný elektrický koniec . Medzi zápornú časť umietnime vyššie spomenutý magnetický spínač - teda keď sa do blízkosti magnetického senzoru dostane magnet, tak sa uzavrie obvod a elektromagnet v relátku sa aktivuje. Zvyšné dva dolné výstupy na relátku sú výstupy pri aktivovanom alebo deaktivovanom relátkovom elektromagnete.My teda napojíme výstup do pravej časti - teda keď sa elektromagnet deaktivuje tak sa sekundárny obvod aktivuje - a napojíme tam teda kladný vstup priamo do lediek -Záporný napojíme priamo na led pás. Znie to trochu choaticky , ale verím že priložený obrázok pomôže.


Takto to spravíme pre obe magnetické spúščače , pričom oba vyvedieme do jedného spoločného uzla , ktorý vedie priamo do lediek.Ja som medzi relátko a zdroj elektrického prúdu vložil ešte jednoduchý vypínač - aby som to mohol poprípade vypnúť ak by mi to šlo na nervy :D

Výsledok stojí za to - najmä v noci . Je to elegantné , futuristické a navyše aj praktické , ak skoro ráno , alebo neskoro večer hľadáte nejaké veci na seba a nevidíte








Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára