21 decembra 2013

10 naj. vianočných filmov , ktoré si nemôžete nechať ujsť.


Rok prešiel ako voda a znova sú tu najhektickejšie sviatky roka - teda Vianoce . A nie je lepší spôsob , ako po dlhom upratovaní a zháňaní darčekov , zápchach v obchodných centrách a strese nachvíľu trochu vypnúť a zrelaxovať pri pravej vianočnej komédii. Nemáte inšpiráciu ? My Vám poskytneme stručný prierez 10timi najvianočnejšími filmami , bez ktorých by neboli Vianoce Vianocami :)






1. Tri oriešky pre popolušku :


 - Asi najtradičnejšia vianočná rozprávka , ktorú s radosťou pozerali už aj naši rodičia. Pre niekoho možno už komunistický prežitok s úvodnou piesňou od božského Káju , jasne nalinkovaný príbeh podľa knižnej predlohy ... No nie je čaro práve v jednoduchosti , trochu romantike a v jasnej zápletke , kde na konci víťazí dobro nad zlom ? Pre mňa spomienka na mladosť , hlavne ten sneh v celom filme často krát dotvára zimnú atmosféru Vianoc.





...............................................................................





2. Vianočné prázdniny :

 - Určite poznáte sériu filmov o príhodách americkej rodiny ( Griswoldovcov ) , ktorá má vždy výnimočné prázdniny.Tento krát prežíva Clark Griswold ako hlava rodiny pravé vianočné sviatky v kruhu širšej rodiny. A ako u neho býva zvykom , pre svojich blízkych chce pripraviť tie najkrajšie vianoce zo všetkým čo k tomu patrí. Mega osvetlenie na dome a pravý vianočný stromček je nutnosť.
Je to idylka , alebo pohroma ? Predstava že k vám na sviatky prídu svokrovci z jednej aj z druhej strany, dementná teta so strýkom a ešte brat na karavane s celou rodinou ? Sviatky sa menia na jednu veľkú pohromu a čo sa môže pokaziť, pokazí sa.No rodina drží pohromade .
Je to typická americká komédia bez hlbšej myšlienky no ešte s celkom normálnym a uveriteľným dejom , ktorá istotne pobaví :)





 ............................................................................


3. Mrázik

 - Kto je väčší odborník na zimu ako Rusi ? A práve Rusi ešte za hlbokého komunizmu natočili na tú dobu prelomovú rozprávku , ktorá baví deti aj dospelých dodnes. Rozprávka o mýtickom Mrázikovi , hrdom Ivanovi a skromnej Nasti , skrýva v sebe poučenie , že byť hrdým sa naopláca a zlo bude vždy potrestané.
Pobaví vás aj zlá ježibaba, ktorá by potrebovala "kosmodisk" na bolesť krížov, veľmi prefíkaná banda lúpežníkov, ktorá si bez budzogáňov nevie rady, alebo ľudský luskáčik na orechy , ktorý keď nereve tak papuľuje starším pánom v kabáte :D



 ..............................................................................

4. Pelíšky 

 - Aj vy si občas kladiete otázku ako prežívali vianoce naši rodičia a starí rodičia keď boli v našom veku ? Práve táto komédia vám to priblíži. Dej sa odohráva v jednej československej bytovke koncom 60rokov 20teho storočia. Ukazuje život v 3 rôznych domácnostiach. V socialistickej domácnosti , kde sa na vianoce pije pravidelne horľavá ruská vodka ( alias Maršal Malinovsky ) a pod stromčekom sa dostávajú vojenské gamaše a prínosy súdruhov z východného bloku v podobe nerozbitných hrnčekov . V tradičnej rodine bývalého vojenského zajatca , trochu neurotika a nerváka sa pod stromčekom pri klasických koledách nachádzajú ručne vyrábané a vyrezávané darčeky . A v tretej polovičatej rodine kde žije osamelá matka , ktorá sa snaží nájsť nového otca pre svojho syna. Každá domácnosť má svoje problémy a v každej sú rozpory medzi generáciami rodičov a detí. Pri sledovaní určite narazíte na príhody , ktoré poznačili aj vaše sviatky . Príbeh je komický a zároveň tragický , chytí za srdce ale aj pobaví :)




 ..............................................................................

5. Perinbaba

 - jeden z najznámejších Jakubiskových počinov , ktorý k sviatkom patrí už tak isto ako štedrá večera ( čo svedčí o pravidelnom vysielacom čase zväčša počas štedrej večere ). Ide o klasickú rozprávku , ktorá je skôr umelecká ako komická . Rozpráva príbeh o bájnej Perinbabe , ktorá vytvárala sneh a malom chlapcovi , ktorého sa ujala aby ho ochránila pred smrťou. Jakubko však celý svoj život špehuje z oblakov jedno malé dievča, ktoré sa mu páči.
 Až raz sa rozhodne ujsť za svojou vysnenou ( ktorú celý život len okukoval z oblakov ) do sveta. Stáva sa teda smrteľným no smrti sa nebojí.Celý film vás sprevádzajú Jakubiskové poznávací znak , ako kvílenie pávov ( nikto iný ich tak nepoužíva ako on ) a špeciálne efekty v štýle Jakubiska :D . Trochu umelecké no patrí to k sviatkom.

 .............................................................................

6. Císařův pekař a pekařův císař

 - Typická stará česká rozprávka z čias kráľovstiev o jednom kráľovi s lakomými radcami  , ktorý hľadel viac na seba ako na ľud , a o jednom skromnom pekárovi , ktorý sa dostal do nemilosti. Film je v skutočnosti dvojdielny a druhý diel , teda Pekařův císař ukazuje kráľovstvo , ktorému vládne spravodlivý pekár.V rozprávke sa stretneme okrem bájneho hlineného Golema aj s falošným nápojom mladosti a s mnohými vtipnými scénkami., ktoré sa na kráľovskom dvore udejú. Film nie je ani tak vianočný , ale určite patrí k týmto sviatkom.

 .............................................................................

7. S tebou mne baví svět 

 - Nejedná sa o vianočnú komédiu ako o zimnú komédiu , ktorá ale určite pobaví.Trojica ženatých kamarátov ide na pravidelnú chatu , kde si chcú oddýchnuť od svojich polovičiek a zalyžovať si. No ich ženy im nabalili okrem "svačiny" aj malé ratolesti. No pre chlapov to nie je žiaden problém. S celou súkromnou škôlkou sa teda vyberú na chatu do hôr , kde sa im postarajú o bohatý program. Takmer dokonale zvládnuté chlapským štýlom až do momentu , keď prídu ich ženušky na nečakanú kontrolu na chatu :D .






 



 ..............................................................................


8. Dobrý vojak Švejk 

  - Kto by nepoznal vzorového vojaka Švejka zo svojím "Poslušne hlásim" :D . Začala sa prvá svetová vojna , a Švejk ako poctivý občan aj napriek pár malérom nastupuje do služby. Je to hrdý aj keď trochu tupejší človek s dobrým srdcom , ktorý bojuje za Císara pána a jeho rodinu.Všade kde sa objaví , nastane pohroma a zmätok , no on zo všetkého vyviazne bez ujmy.
Počas svojej služby precestuje celé čechy a dostane sa na mnohé miesta až chudák skončí na fronte. No zo svojím optimizmom a možno trochu slabomyselnosťou všetko preskáče.













 ..............................................................................


9. Byl jednou jeden kráľ

- Rozprávka až nápadne sa podobajúca na vyššie zmienený film Císařův pekař a pekařův císař prerozprávava klasický príbeh Soľ nad zlato. V jednom kráľovstve vládne jeden samoľúbi kráľ , ktorý sám seba oslovuje "Já sám první" má ,ako býva zvykom tri krásne dcéry vhodné na vydaj, no kráľovstvo môže odovzdať len jednej . Rozhodne sa podľa toho , ktorá ho ma najradšej. Drahomíra ho má rada ako zlato, Zpěvanka ako zlato v hrdle a najmladšía Maruška ako soľ. Samozrejme skromnú Marušku za to vyženie a na truc aby jej dokázal , že soľ nie je dôležitá , zlikviduje všetku soľ v kráľovstve. No po pár dňoch zisťuje , že bez Marušky a bez soli si nevie rady. Pobavia najmä scénky v kuchyni , kde sa kráľ so svojím radcom snažia nahradiť soľ niečím iným , alebo kráľovské hodovanie na sladko. Možno vás táto rozprávka donúti jesť cez sviatky trochu menej koláčov :D




 ..............................................................................



10. Sám doma

- Jedného dňa sa veľká rodina vyberie stráviť vianoce do Paríža. No na niečo zabudli. A nebola to nevypnutá žehlička , ale najmladší člen rodiny Kevin. Samozrejme sú sviatky a lietadla sú obsadené , takže malý Kevin sa musí o seba postarať sám.
 No nebolo by to také ťažké , keby si na osamotený dom nepíli zuby dvaja zlodeji - babráci . Malý Kevin si to uvedomuje , tak dom zabezpečí najlepšie ako vie a pre zlodejov si prichystá sériu pascí a nástrah. Tento príbeh patrí k Vianociam a aj po xy-krát sa dá na ňom zasmiať.



Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára