03 apríla 2015

Mechanický pomaranč (1971)


Stanley Kubrick už patrí do siene slávy a jeho filmové výtvory sú pútavé a inšpirujúce aj po 40 rokoch. Ďalším kultovým výtvorom po filme 2001: Vesmirna Odysea , ktorú sme recenzovali už tu, patrí Mechanický pomaranč ( pôvodne Clockwork orange ).Po zhliadnutí prvých minút filmu sa možno zdesíte z násilia a šialenosti deja, ktorý sprvu nedáva hlavu ani pätu. Je to Kubrickov štýl zaviesť diváka in medias res do deja a príbeh a zápletku prerozprávať až počas filmu. Divák teda ťažko predpokladá, čo bude nasledovať, a dej je teda málo predvídateľný a ako pri dnešných nalinkovaných filmov.



Neskôr sa v deji a charakteroch zorientujete a stotožníte sa s postavami, ktoré reprezentujú rôzne stránky zla v ľudskej povahe.
Hlavnou postavou je Alex (  Malcolm McDowell ), mladý muž, žijúci bezstarostný život u svojich rodičov, ktorý podniká každý večer brutálne výpravy do nočného mesta. Rodičia o tom nevedia, alebo skôr nechcú vedieť. Alex je vodca bandy , ktorá každý večer prepadáva ľudí, znásilňuje a ničí všetko čo im príde do cesty. Pred týmito výpravami sa v miestnom mliečnom bare vždy ponúknu mliekom s chemikáliami, ktoré ešte zvyšujú ich agresivitu. Alex svojou násilnosťou prevyšuje všetkých členov bandy, no viac ako násilie, znásilňovanie a ničenie miluje božskú hudbu Ludwiga van Beethovena, ktorá u neho spôsobuje chuť páchať "ultra násilie". Všetko má však svoju cenu a aj neohrozený Alex musí zaplatiť za svoje činy a stať sa slušným občanom. Stáva sa pokusným králikom nového experimentu, ako zmeniť jeho túžbu po násilí na znechutenie.


Film dáva odpoveď na mnohé otázky. Je možné zmeniť zločinca na slušného človeka. Nezničí sa tým jeho charakter? Prijíme alebo zatratí ho spoločnosť ? Snímka ukáže nahú podstatu ľudskej povahy, keď aj slušný človek v sebe skrýva zlo a chce sa pomstiť zatiaľ čo za svoje skutky je potrestaný len jedinec, ktorý sa prejaví verejne. Mottom filmu by mohla byť myšlienka : "Nekonaj to čo nechceš aby druhý konali tebe."
Vo filme je expresívna nahota, nie len ľudskej podstaty a vnútra ale aj telesná. Ako je v Kubrickových filmoch zvykom, využíva často klasickú hudbu, ktorá dotvára mnohé scény a pridáva na dramatičnosti. A nejde o trailerovú hudbu ako v dnešných filmoch ale o hudbu, ktorá pôsobí pri scénach veľmi zvláštne a určite sa vám týmto zapíše do pamäti.
Film doposiaľ nie je predabovaný ( aspoň o tom neviem ), čo je len dobre, lebo originálna až konzervatívna britská angličtina dotvára tú pravú atmosféru a mnohé zvraty a slovné slangové výrazy by ťažko hľadali vhodny preklad - neviem si to predstaviť.
Film je veľmi kontroverzný, niekto ho zatratí niekto si ho pozrie ešte raz. Hlavná postava stvárnená hercom  Malcolm McDowell pôsobí ako pravý inteligentný, ale zvrátený maniak. Vhodnejšieho herca na postavu Alexa nemohli nájsť.

Film už patrí do filmovej klasiky, ak ste ho ešte nevideli, je priamo nutnosť si ho pozrieť. Na film sú stále mnohé narážky v iných filmoch alebo seriáloch ( napr. v Simpsonovcoch ). Či Vás nakoniec film osloví alebo nie, je už na Vás, no určite donúti zamyslieť sa. Aký máte názor na film ?Kľudne napíšte do komentára. :)


Hodnotenie: 85 %
Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára