25 septembra 2012

Ako na to : ovládajte PC pomocou mobilu


V dnešne pokrokovej "gaučovej" dobe sú ovládače už na všetko. Človek z pohodlia svojho gauča môže ovládať na diaľku už okrem televízora a hi-fi veže už aj nové automatické vysávače , osvetlenie a iné domáce spotrebiče. Niečo čo trochu zarazí je fakt, že k bežnému PC a väčšine notebookov ten ovládač nedostanete. A pri tom počítače sú asi najpokrokovejšie spotrebiče v domácnosti a dajú sa jednoducho premeniť na domáce centrá multimediálnej zábavy ( viac o HTPC si prečítate v tomto seriáli ).
Existuje možnosť si ovládač aj s prijímačom dokúpiť, bohužiaľ to nie je najlacnejšia záležitosť a nie vždy je zariadenie kompatibilné. Existuje v celku jednoduché riešenie , ktoré je úplne zadarmo a stačí aby ste vlastnili aspoň najlacnejší dnes bežne dostupný smartphone s operačným systémom Android ( 80% mobilov ho dnes používa ).Tieto malé šikovné zariadenia dnes dokážu už o mnoho viac ako len telefonovať a preto by nebolo na škodu si ho trochu vytunovať a spraviť z neho univerzálne ovládanie na všetko vyspelejšie v domácnosti.
čo teda všetko potrebujeme :
  • mobilný telefón ( smartphone ) s operačným systémom Android
  • počítač , notebook s operačným systémom Windows ( Vista, seven , a vyššie )
  • existencia domácej bezdrôtovej siete wifi ( ak nie je, tak notebook by mal mať aspoň bluetooth )
Prvú vec , ktorú musíte spraviť je stiahnuť si do mobilu cez google play vhodnú aplikáciu , ktorá vám premení váš smartphone na ovládač. Na nete je viac variant ja vám predstavím tri najznámejšie , ktoré denne používam a nemôžem sa sťažovať.

G-remote 

G-remote je asi jeden z najvymakanejších a pri tom na používanie najprívetivejších programov. Po inštalácii do mobilu si cez kábel pripojený k mobilu doinštalujete do vášho PC program , ktorý bude slúžiť ako server ( prijímač ).Keď vám už bude Gremote server na počítači bežať, potom stačí na mobile spustiť aplikáciu Gremote.Dáte NASTAVENIA - PRIDAT POČÍTAČ a kliknete len na lupu.Aplikácia sama vyhľada počítače vo vašej domácej sieti (alebo cez bluetooth) , na ktorých beží server a sama nahodí príslušné nastavenie do mobilu.
Funkcie ktorými disponuje: 
    • emulátor myši
    • emulátor klávesnice
    • emulátor joysticku ( v novej verzii nefunguje.Inak pohybový senzor na mobile slúži ako volant - fakt pecka hrať na tom napr. Flat out 2 )
    • univerzálny ovládač na prehrávače ( windows media player, winamp, XBMC atď )

program si stiahnete na google play tu alebo cez QR kód






................................................................................................................

Unified Remote

Unified Remote je ovládač all in one. Dokážete ním ovládať prakticky čokoľvek na PC , navyše rôzne ďalšie voliteľné ovládače si môžete dodatočne doinštalovať. Túto šikovnú aplikáciu si naištalujete podobne ako G-remote. Stiahnete cez google play do mobilu, naištalujete a cez pripojený kábel naištalujete do PC aplikáciu ktorá bude slúžiť ako prijímač. Pri prvom zapnutí aplikácie kliknete na SERVERS a dáte ADD ( pridať) - automatickým hľadaním nájdete váš PC na ktorom beží server.Po tomto spárovaní už stačí len kliknúť na REMOTES a zvoliť si ktorý z daných ovládačov chcete akurát používať. Možností je fakt veľa, je to však na úkor prehľadnosti.

Funkcie ktorými disponuje:

    • emulátor myši
    • emulátor klávesnice
    • univerzálne ovládače mnoho aplikácii (Windows Media Player, VLC, Youtube )
    • možno spravovať správcu úloh ( task manager ) priamo cez mobil
    • možnosť ovládať prezentácie 
program si stiahnete na google play tu alebo cez QR kód

................................................................................................................

Samsung Remote

Samsung remote je len vzdialene podobná tým dvom vyššie spomenutým. Neslúži na ovládania PC ale na ovládanie novších led televízorov od samsungu . Aplikácia slúži ako plnohodnotný ovládač k vášmu televízoru. Na jej fungovanie potrebujete vlastniť novší samsung smart TV s pripojením do domácej siete . Laicky povedané, musíte mať vašu telku pripojenú na internet cez LAN kábel alebo integrovanú wifinu ( zachvíľu to bude štandart, dnes je to skôr taká vychytávka ) . Aplikácia je celkom jednoduchá a sama si nájde telku v sieti, sama sa spáruje a hotovo. Možnosti má rovnaké ako klasický ovládač dodávaný k telke. Výhodou je možno to , že naň lepšie vidíte v tme a ovládač má dosah po celom dome. Ovládať niektoré zložitejšie operácie na telke v úplnej tme na bežne dodávanom ovládači bez podsvietenia je nadľudský výkon

 . Funkcie ktorými disponuje: 
    • Všetko čo má štandartný ovládač k samsung TV

program si stiahnete na google play tu alebo cez QR kód









Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára