29 septembra 2012

Nedotknuteľní (Intouchables) (2011)




  • Žáner: Komedie / Drama / Životopisný
  • Štát: Francúzsko
  • Rok: 2011 
  • Trvanie: 112 min
  • Réžia: Olivier Nakache, Eric Toledano
  • Hudba: Ludovico Einaudi
  • Hrajú: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet, Cyril Mendy, Emilie Caen, Sylvain Lazard
             


        Predstavte si , že ste bohatý aristokrat , ktorý má všetko na čo si len pomyslí, milujúcu ženu po boku a úctu okolia. Žijete naplno a milujete extrémy. Jedného dňa prídete o svoju lásku a doplatíte na nehodu na rogale ,čoho následkom sú zlomené dva krčné stavce. Diagnóza je ochrnutie od krku dole. 
     To je príbeh Phillipa , ktorý sa aj napriek svojmu postihnutiu snaží žiť aspoň bohatý kultúrny život. Má obrovský majetok a môže si dovoliť celú armádu ľudí, liečiteľov, doktorov, ktorý sa denno denne o neho starajú. Miluje koncerty klasickej hudby a moderné umenie. Snaží sa nájsť spriaznenú dušu cez romantické dopisy ,ktoré za pomoci asistentky každodenne píše a posiela jednej neznámej slečne, ktorá má podobné kultúrne cítenie ako Phillip.

        Bohužiaľ kvôli závažnosti postihnutia a aj kvôli bohatému kultúrnemu životu je pre neho nutné mať schopného osobného asistenta , kt. mu musí byť k dispozícii 24 hodín denne.A tak si na pohovore vyberie čierneho opatrovníka , ktorý si prišiel pôvodne len pre potvrdenie kvôli štátnej podpore.Tento "flákač" Driss nie je vôbec typ starostlivého opatrovníka. Je to človek bláznivý, priamy , neočakávaný , život berie taký aký je ale vždy s úsmevom.



     Aj napriek tomu, že nikto neočakával , že sa Driss udrží v službách mrzáka Philla viac ako dva týždne , tak opak je pravdou. Svojou veselou povahou ale aj nekonvenčnosťou sa stáva veľmi obľúbený spoločník a pracovný vzťah prerastá postupne do veľkého priateľstva. Obaja sa od seba niečo naučia. Aristokrat sa naučí viac si vychutnávať život , odviazať sa a prekonať strach a nezmyselné zábrany.Opatrovateľ sa naučí žiť kultúrnejšie , naučí sa aj zodpovednosti za svoje konanie a aj to, že poctivou snahou a prácou si raz splní každý svoj sen. Bohužiaľ skutočnú cenu tohto priateľstva ocenia obaja až v momente keď sa ich cesty rozídu.Hlavne postihnutý Phillip prestane o seba dbať a zisťuje , že bez priateľa má v živote prázdno.Až keď sa opäť ich cesty spoja tak začne opäť žiť, navyše prekoná aj svoj strach z rande.

       Príbeh je prezentovaný ako film podla skutočných udalostí , čo dokazuje aj záverečný záber na skutočnú dvojicu priateľov a na osudy ktoré ich postretli v budúcnosti.
Osobne ma film viac než prekvapil a jeho spracovanie a aj postupné gradovanie deja ma nútilo si ho pozrieť celý naraz bez prestávky.Príbeh je poňatý veľmi "ľahko" s občasnými vtipnými scénkami aj keď zápletka je vážna a osudy hlavných hrdinov sú viac než smutné a chytia za srdce.

       
          Po pozretí filmu na napadlo mnoho myšlienok.Človek môže byť bohatý , môže mať svoju lásku, a život si uživať ale jedným momentom môže prísť o všetko dôležité. Môže mu ostať obrovský majetok ,ale to ho neurobí šťastným. Aby ste mohli byť šťastní potrebujete mať človeka , ktorého môžte nazvať priateľom , ktorý vám otvorí nové obzory. Phillip takého človeka našiel a až vtedy si uvedomil , že žil izolovane od sveta a bránil sám sebe v šťastí. Veľmi na mňa zapôsobil charakter ochrnutého boháča, ktorý aj napriek postihnutiu mal vždy na tvári úsmev a nebolo mu zaťažko spraviť si niekedy vtip aj zo seba. Len ľudia , ktorý si dokážu spraviť srandu zo seba samých sú skutočne vtipní optimisti ,ktorí žijú a nie len prežívajú.
Film odporúčam na pokľudný večer , bez zapnutého počítača a iných rušivých vecí ... Len vy a film :).Vtedy si ho vychutnáte ...


Hodnotenie: 96 %


trailer 

Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára