17 októbra 2015

Príslušenstvo na GoPro / Xiaomi YI športové akčné kamery


V predchádzajúcom článku som porovnával známejšiu GoPro kameru z jej čínskym konkurentom Xiaomi YI. Mali mnohé rozdiely ale jednu spoločnú vlastnosť - rozmery. Xiaomi ako začiatočník na trhu s kamerami nechcel zbytočne riskovať a tak stavil na rokmi overené rozmery. A s tým súvisí ďaľšia supere vlastnosť. Kompatibilné prílušenstvo! Ak ste teda mali GoPro s voliteľným príslušenstvom ( tak ako ja ) a prešli ste ku konkurencii od Xiaomi, nemusíte sa obávať zbytočných ďaľších nákladov na príslušenstvo. V tomto článku vám predstavím všetky možné úchytky a držiaky, ktoré sa dajú zohnať a ktoré som osobne aj odskúšal. V prvom rade je potrebné povedať cenu . Ako je zvykom a ako som už naznačil, Xiaomi ponúka zatiaľ len základné príslušenstvo - vodotesné púzdro a selfie tyč. Konkurencia od GoPro ponúka mnoho držiakov a vylepšovákov, no ako je to u GoPro zvykom, aj cena je stanovená vyššie. Pomaly za voliteľnú výbavu poriešite aj novú kameru. Riešenie je prosté a jednoduché - pozrieť sa na nete, konkrétne na ebay, kde sa nachádza množstvo lacného a kompatibilného príslušenstva, či už na gopro tak či na xiaomi. Stačí teda hľadať na GoPro a určite bude pasovať na na kamerku z číny.


 Jedinú vec, ktorú mám tiež od xiaomi je vodotesné púzdro ( na túto vec treba zvlášť dávať pozor, nech to nie je lacný fake, pretože keď vám raz voda zatečie do kamery, môže ju rovno vyhodiť.)




-------------------------------------------------


V dnešnej dobe selfie módy potrebujete jednoznačne selfie tyč - nájdete ju tiež pod názvom monopod. Majú klasické šrobovanie na závit, takže namontujete priamo na kamerku, bez potreby nejakej redukcie. Ak však máte kamerku vo vodotesnom pôzdre, ku tyčke býva pribalený šrób z rebrovaním na prichytenie púzdra. Monopod sa dá vysúvať do dĺžky od 60 do 120 cm ( podľa typu). Cena je od : 3,50 Dolára na ebay.

 ---------------------------------------------------

Monopod je určený hlavne na fotenie selfie. Ani jedna kamerka nemá stabilizátor obrazu, čo znamená , že ak sa z monopodom hýbete, obraz je roztrasený. Je tu však jedno riešenie. Ide o stablizačný monopod. Obraz sa stabilizuje protizávažiami a je teda plynulejší a menej trhaný.
Cena je od: 22 Dolárov na ebay


 ---------------------------------------------------




Radi chodíte na bajk do terénu alebo na bežné cesty? Tak pre vás sú tu mnohé držiaky. Začnem tým najprimitívnejším. Jedná sa o závit na rúru s rebrovaním.Je teda pripevniť kameru vo vodotesnom púzdre, alebo si dokúpiť špecialnu súčiastku - závit a na druhej strane rebrovanie. Uchytenie nemusím vysvetlovať. Je možné prichytitť na predné riadidlá, na stredovú tyč prípadne na zadnú časť sedla.Osobne odporúčam pripevniť na stredovú tyč a sedlo - máte krásne stabilný obraz.

Cena je od: 2 Dolárov na ebay





 ---------------------------------------------------



Ďalšia varianta je pripevniť kameru na prilbu. K tomu slúžia jednoduché popruhy, ktoré sa upevnia do vetrákov prilby a navrch zastoknete kameru. Obraz je v teréne stabilnejší, lebo hlavu pekne stabilizuje chrbtica. No v prípade ak točíte hlavou často, obraz je choatický, Navyše kamera aj keď je ľahká, čosi váži a skutočne trpí krk. Ak z nejakého dôvodu nemáte prilbu , alebo chcete mať kameru na hlave a neisť na bicykli existuje aj čelovka, na ktorú si kameru pripevníte.
Tretia možnosť je pripevniť si kameru na hruď. Existujú popruhy, ktoré si upevníte na seba a dopredu zacvaknete kamerku. Obraz je stabilizovaný, kamera sníma tak ako pri umiestnení na hlave obraz skoro vašími očami, čo je výhoda netrpí chrbtica. Bohužiaľ cez popruhy sa dosť potíte.

Ak si beriete kamerku k moru, rozumné je prikúpiť si k vodotesnému obalu plavák.

Keď sme už pri tej ochrane bezpečnosti kamerky. Vzhľadom na to  že kvôli minimálnej hmotnosti nie je moc pevná a vôbec nie nerozbitná, je dobré ju nejak chrániť. GoPro ktorá bola pevne zabudovaná do púzdra to ani tak moc nepotrebuje ako Xiaomi YI. Na trhu sú rôzne kryty a púzdra. Odporúčam jedno kovové z uchytením na hrebeň na príslušenstvo na gopro, a jeden silikonový keď ju prenášate.


Cena na ebay : od 2 dolárov


Okrem toho sa dá kamerka od Xiaomi vďaka šrobovaciemu závitu pripevniť na všetko príslušenstvo bežných kamier a fotoaparátov. Takže ak máte trojnožku, nie je problém na ňu kamerku našrobovať. To by bol napr. pri GoPro problém.

Ak máte nejaké otázky ohľadom príslušenstva kľudne ich napíšte do komentárov, budem sa im venovať. Ak poznáte nejaké príslušenstvo, ktoré som tu nespomenul a vy si bez neho neviete poradiť, kľudne sa pochváľte v komentári.

Ak ešte len uvažujete o kúpe akčnej kamery tak si prečítajte tento článok.







Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára