01 novembra 2014

Grandhotel Budapešť (2014)



  • Žáner: Komédia/dráma
  • Štát: USA
  • Rok: 2014
  • Trvanie: 100 min
  • Réžia: Wes Anderson
  • Hudba: Alexandre Desplat
  • Hrajú: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Karl Markovics

Vitajte v Grandhoteli Budapešť!


V luxusnom Grandhoteli, ktorý sa nachádza na najvýchodnejšej hranici Rakúsko-Uhorska, v bývalej republike Zubrowka, v kúpeľnom meste Nebelsbad, pod Alpským Sudetenwaltzom.
Grandhotel Budapešť v časoch jeho najväčšej slávy.

Je obdobie medzi dvomi svetovými vojnami a Grandhotel Budapešť zažíva svoje najlepšie roky. Hostia sa tu striedajú ako na bežiacom páse, izby sú permanentne plné, spolu s kúpeľami aj hotelovou reštauráciou. Skrátka všetko šliape ako hodinky, a to vďaka riaditeľovi Gustavovi H. Je to pán šarmantný, s vyberavými spôsobmi, drahou vôňou L'air de Panache po ktorej ostane miestnosť prevoňaná ešte pol hodinu, a... s nezdravým vzťahom s návštevníčkami hotela. S najstaršími návštevníčkami hotela. Jedna z nich, obzvlášť bohatá, však musí náhle odísť, pričom nečakane umrie. A značnú časť svojho dedičstva v podobe obrazu Chlapca s jablkom, venuje práve jemu. To spustí vlnu nevôle z kruhov jej dedičov, ktorí Chlapca s jablkom chcú tiež. Gustave H a jeho verný poslíček indického pôvodu Zero Moustafa sú teda nútení obraz vziať skôr, ako prebehne zmanipulované dedičské konanie. Preteky o obraz sa začínajú...
Dedičstvo v podobe obrazu bude jablko sváru medzi Gustavom H a dedičom Dimitriom.
Príbeh je ilustrovaný formou rozprávania nemenovaného spisovateľa a samotného Zera Moustafu, a zasadený do troch období. Roky osemdesiate, v ktorých autor uvádza príbeh. Roky šesťdesiate, v ktorých autor stretáva staručkého Zera Moustafu a ten mu rozpráva svoj príbeh. No a nakoniec podstatná časť filmu, medzivojnové obdobie, kde Zero Moustafa prežíva svoju mladosť po boku pána Gustava.
Willem Dafoe a Adrien Brody ako dedič obrazu a jeho "čistič".

Do deja zasahujú desiatky postáv, z ktorých každá je stvárnená zvučným menom. Ralph Fiennes (Schindlerov zoznam, Harry Potter) ako riaditeľ hotela a elegán Gustave H. Jeff Goldblum (Jurský Park, Mucha) ako židovský právnik, ktorý spravuje poslednú vôľu starej pani. Edward Norton (Kult hákového kríža, Hulk) tu vystupuje ako veliteľ vojenskej polície Henckels, Mathieu Amalric (Quantum of Solace) ako vedúci hotela starej pani, Serge X. Adrien Brody stvárňuje dediča Dimitriho, a v neposlednom rade Willem Defoe ako jeho "čistič". Obzvlášť táto postava si vo filme získala moje sympatie. Napriek tomu, že dokopy v celom filme nepovie tri súvislé vety, a výzorom nápadne pripomína Lorda Nosferatu, jeho výstupy majú na to aby vstúpili do dejín kinematografie. Od vyhodenej mačky z piateho poschodia, cez odseknutie prstov Jeffa Goldbluma, až po pamätnú "päsťovačku" na dedičskom konaní. Celé zoskupenie hercov dotvára nováčik Tony Revolori v roli poslíčka Moustafu. Okrem Grandhotela Budapešť ste ho mohli vidieť iba v pár menších úlohách v seriáloch Volajú ma Earl alebo Otec na prenájom. Každopádne dúfam, že týmto filmom sa mu otvoria nové obzory, pretože Tony ukázal, že hrať rozhodne dokáže.
Honba za obrazom dostane Gustava H. a Zera Moustafu do problémov...
Nepodplatiteľný právnik a jeho milovaná mačka, neustále
prenasledovaní Dimitiovym sluhom.
100 minút filmu pre menej zdatných angličtinárov určite poteší český dabing, ktorý je v tomto prípade na veľmi vysokej úrovni. Hlavné duo Gustave/Zero á'la Otakar Brousek mladší a Ondřej Brzobohatý dopĺňajú dabingové esá ako Jan Šťastný, Pavel Rímský, Vladislav Beneš, Jiří Štěpnička, Jiří Prager, Ladislav Frej, a najvzácnejší z nich - Václav Vydra. Tento (podľa môjho názoru) veľmi nadaný, ale málo obsadzovaný herec znova za sebou zanecháva stopu, porovnajúc s jeho počinom v Pulp Fiction, v úlohe Adriena Brodyho.

Vizuál filmu je veľmi príťažlivý, väčšina filmu je v štýle dobového Artdeca, a ani scény z ostatných dôb za ním nezaostávajú, a sýtosťou farieb alebo kulisami sa im približujú. Dobový vizuál tvorcovia dokonca dotiahli do takých detailov, že sa chronologicky menia aj pomery strán obrazu. Pre niektorých možno dokonalosť filmového počinu - pre mňa veľmi rušivý element, ktorý som naposledy zažil pri Návrate Temného rytiera, a stálom prechode medzi scénami klasickými a IMAX.
Edward Norton ako kapitán policajtov Henckels.

Napriek tejto chybe film ponúka majstrovské herecké obsadenie, celkom pútavý príbeh spolu so zaujímavým vizuálom, vtipnými scénkami a filmoví fajnšmekri ho určite musia zhliadnuť.

Hodnotenie: 75%







ruster Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára