23 novembra 2014

Interstellar (2014)


  • Žáner: Sci-Fi / Dobrodružný / Mysteriózny
  • Štát: USA, Veľká Británia
  • Rok: 2014
  • Trvanie: 169 min
  • Réžia:  Christopher Nolan
  • Hudba: Hans Zimmer
  • Hrajú: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Wes Bentley, Jessica Chastain, Matt Damon,Mackenzie Foy, Michael Caine, Casey Affleck, John Lithgow, Ellen Burstyn, Elyes Gabel, Topher Grace, Leah Cairns, David Oyelowo, Bill Irwin, William Devane, Liam Dickinson, David Gyasi,Timothée Chalamet, Collette Wolfe
       Náš čas na Zemi sa chýli ku koncu. Tím výskumníkov a dobrodruhov sa vydá na najodvážnejšiu misiu v histórii ľudstva (...)

           V úvode upozorňujem, že recenzia môže obsahovať rôzne spojlery, preto tých, čo film ešte nevideli a chcú si vychutnať momenty prekvapenia odporúčam prečítať si recenziu až po zhliadnutí filmu.



Obraz pomalej apokalypsy
Blízka budúcnosť a ľudská civilizácia postupne čelí svojmu koncu.Dej sa začína nie ako možno predpokladáte v čase vojen a strachu z blížiacej sa apokalypsy, ale v čase tesne po tomto scenári, keď si ľudstvo uvedomilo, že vojna nie je cestou a všetko je orientované pre uživenie obyvateľstva.Veľké mestá zanikli, existujú len farmy a farmári, ktorí sa snažia odvrátiť hladomor. Celý svet je veľmi prašné prostredie a neexistuje spôsob ako sa chrániť pred prachom. Aby toho nebolo málo, rastliny napadá aj agresívna pleseň a civilizácii hrozí zánik v prachu a v hlade. Bývalý profesionálny pilot  (Matthew McConaughey) je ako každý iný v jeho dobe obyčajný farmár, ktorý svoje technické zručnosti používa len na opravovanie kombajnov a traktorov.
Naši hrdinovia - Schumacher :D 
Napriek nepriaznivej dobe sa snaží aby jeho syn a dcéra nezanevreli na vzdelanie a vedomosti. Doba je však zlá, a všetko a všetci sa musia prispôsobiť situácii - svet nepotrebuje inžinierov ale farmárov.Zatiaľ to neznie ako úvod do sci-fi, ale skôr ako predapokalyptycká blízka budúcnosť.Verte že aj pocit v kine bol z úvodu podobný, a skôr to vyzeralo na úvod do mierne romantického filmu, v ktorom sa sem tam mihne krátka výpoveď pamätníkov ako v nejakom biografickom filme. No ani sa nenazdáte, všetko naberie rýchly zvrat a fanúšikovia sci-fi si prídu na svoje.V krátkosti zistíte, že NASA stále funguje a pracuje na záchrane našej civilizácie. Po objave červiej diery ( nie tej čiernej ) za Saturnom buduje projekt Lazarus, ktorým cieľom je nájsť a osídliť inú planétu.Po nie až tak náhodnej zhode náhod a po nie príliš príjmenj rozlúčke otca so svojou dcérou sa náš hlavný hrdina technik-farmár ( podobajúci sa na Michaela Schumachera ) ocitá na obežnej dráhe zeme spolu s ďalšími hrdinami a jedným ukecaným a vtipným robotom, čo vyzerá skôr ako chodiaca stena - neviem koho to napadlo ale v jednoduchosti je niekedy sila.
TASR - robot alias ukecaná chodiaca stena
 Začína veľké putovanie časom a priestorom, plné ľudských intríg a fantastických svetov.Nie je to len prázdne sci-fi bez deja, plné efektov. Ide aj o film plný zvratov, príbehov hrdinov.
 Záplatka ukazuje čo môže priniesť putovanie vesmírom a poukáže aj na rôzne plynutie času a aké ťažké je sa s tým zmieriť. Pozoruhodné na tomto filme je hlavne Nolanova ( Temný rytier,Počiatok) snaha priblížiť sa čo najviac realite. Fyzikálny svet Interstellaru vychádza z reálnych teórii Einsteina a súčasných pozorovaní.Dokonca som v ňom spozoroval pár štúdií a návrhov z mnohých vedeckých dokumentov o vesmíre. Všetky scény vo vesmírnej lodi a iné boli pokiaľ to šlo natočené nie pred zeleným plátnom ale v reálnych exteriéroch alebo upravených interiéroch, čo dovoľovalo hercom lepšiu interakciu s okolitým svetom.
Vo filme nie je núdza ani o dojemné scény
O krásne snímky vo filme nie je núdze
Nádherné sú aj rôzne doslova panoramatické svety na okolitý vesmír a práca s kamerou vo vesmírnom priestore je fakt nádherne zvládnutá. Atmosféru dotvára hudba od Hansa Zimmera ( Piráti z Karibiku) Niektoré krásne scény a systém reálnych kulís mi pripomína Kubrika z jeho filmom Vesmírna Oddysea - a nie je to jediný odkaz na tento sci-fi titul - verní sci-fi fanúšikovia istotne zbadajú v rúznych scénach nápadnú podobnosť alebo odkaz. Film aj pri dĺžke viac ako 2 a pol hodiny nenudí , dokonca som mal pocit, že mnohé scény boli skrátené a žiadali by si viac vyrozprávať príbeh. Film zanecháva mnohé otázky, ktoré donútia diváka zamyslieť sa nad mnohými vecami. Aj keď film s počiatku vyzerá, že neponúka odpoveď na všetko a je v ňom až priveľa nejasností a náhod v závere nastane nečakané rozuzlenie. Nie však všetky otázky ostávajú zodpovedané a máte pocit ako keby celý film bol len in medias res iného väčšieho príbehu.
Michael Caine si Christopher Nolan vo svojich filmoch obľúbil
Interstellar je v hlavnej línii hlavne sci-fi, myslím si dokonca, že sa v tomto žánri stane filmom, čo udáva štandart. Osloví však aj ne sci-fi divákov, v plnom kine boli s prekvapením aj partie tvorené nežným pohlavím.

Film si zasluhuje zhliadnutie. Niekto ho možno zatratí, pre niekoho sa zapíše do top 10 filmov, no taký je začiatok každého veľkého filmu, ktorý má za cieľ udávať smer žánru.



Hodnotenie: 91%




Prečo film vidieť:
  • Krásne spracovanie záberov ( práca s kamerou )
  • Zvuk : Hans Zimmer
  • Zvraty a napätie až do konca
  • Snaha priblížiť sa reálnej fyzike
  • Osudy hlavných postáv
Čo na filme prekáža:
  • Trochu až moc náhod
  • Film neposkytuje odpoveď na všetky otázky
  • Trochu psychadelický záver 
  • Niektoré situačné zvláštnosti


Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára