18 februára 2015

Zlo medzi nami (2003)


Ďalšia recenzia na film zo severského prostredia. Nedávno sme písali recenziu na zaujímavý švédsky snímok - Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, a v dôsledku pozitívnych reakcií a najmä veľkej čítanosti prinášame recenziu na trochu starší ale tiež veľmi dobre spracovaný švédsky film , tento raz z obdobia tesne po druhej svetovej vojne. Jeho názov v pôvodnom znení je Ondskan

Hlavným hrdinom je 18 ročný Erik, ktorý je týraný svojím otcom, riešiacim synove problémy bičovaním. Chlapec je v dôsledku zlého domáceho prostredia veľmi násilnicky v škole, kde ho podmienečne vylúčia. Posledná šanca aby doštudoval záverečný rok školy vidí jeho matka v poslaní svojho syna na platenú internátnu školu, kde študuje elita národa.

Verí aj, že izolácia od nevlastného otca, sadistu ho napraví.Predá všetko svoje dedičstvo, aby synovi umožnila študovať na tejto škole.Erik sa vnútorne zaprisahá, že školu doštuduje a nevylúčia ho.
Prvé dni v novom prostredí sú pre Erika pozitívne, vo svojom spolubývajúcom si nájde najlepšieho a jediného priateľa. Chvíľu to vyzerá, že zmena prostredia na neho pozitívne vplýva a jedinú menšiu prekážku vidí v matematike, z ktorou mu ale spolubývajúci pomáha.

Po prvom dni zisťuje, že celá internátna škola má prísnu hierarchiu, študenti v nej majú postavenie podľa toho, z akej rodiny pochádzajú, aký je ich majetok a v akom ročníku sa nachádzajú. Erik,z chudobnej nearistokratickej rodiny a ako nováčik to má ťažké, a čoskoro sa stane on tým týraným, nie ten čo týra.Ale chce sa zmeniť, neútočí, nebráni sa, ale zároveň sa nechce podriadiť nezmyselnej samozvanej elite študentov a chce si zachovať svoju česť, lebo to je jediné , čo má.

Postupne sa začne prepracovávať a je symbolom vzdoru, úspešný plavec a verný priateľ. Je hrdinom pre slabších a tŕňom v oku pre mocných.No nepodvádza a hrá podľa pravidiel, aj keď by nemusel, za čo by mu ale hrozilo okamžité vylúčenie.
Príbeh je o prekonávaní ľudského zla, o vzniku zakázanej lásky a o silnom priateľstve. Príbeh je tiež vsadený do povojnového Švédska, kde prežíva ešte mnoho fašistických manierov a spoločnosť ich rešpektuje.

Film je pre náročnejšieho diváka, niektoré okamihy sú drastické a zobrazujú drsnú šikanu, ktorá ale v tej dobe bola bežná. Rozpráva tiež príbeh martíra, ktorý nakoniec víťazí rozumom a nie silou, no stojí  ho to priateľstvo, lásku aj zdravie.No česť si zachová.
Film odporúčam !



 

 

Hodnotenie: 85 %

Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára