17 februára 2015

Svet podľa Prota (2001)


Bol to len psychopat s veľmi premyslenou identitou a vysokou inteligenciou, alebo to čo hovoril bola pravda ? Práve táto otázka vás bude sprevádzať počas celého sledovania filmu. Nie je vôbec divu, že človek , čo vyzerá ako človek o sebe vyhlasuje , že je mimozemšťan skôr či neskôr skončí zavretý na psychiatrii alebo v inom liečebnom ústave. Podobný osud postretol aj záhadného Prota ( Kevin Spacey).
Muž, ktorý neustále nosí svoje čierne okuliare a je udivený všetkým okolo, a je slušný voči svojmu ľuďom nepôsobí ako tuctový psychopat. Svojím postrehom a inteligenciou nevyzerá ako prípad do blázinca.Všetko by bolo v poriadku, keby netvrdil o sebe že je návštevník z planéty K-PAX.


Psychiater Dr. Mark Powell ( Jeff Bridges ) sa ujme tohto pacienta a so záujmom chce prísť na to, kto je v skutočnosti záhadný Prot a prečo na neho nepôsobia lieky. Počúvaním jeho príbehu, ktorý je plný faktov a súvislostí lekár čoskoro pochopí, že sa nejedná o bežného pacienta s bludmi.
Prot sa medzi tým zoznámi s celým osadenstvom liečebne a nemá problém medzi nimi presadiť svoju identitu mimozemšťana.Po nejakom čase začne jednotlivých pacientov aj liečiť rôznymi úlohami, čo samozrejme doktora ešte väčmi podráždi.Napriek tomu mu venuje pozornosť natoľko, že o ňom povie svojmu známemu astrofyzikovi.Ten je ním užastnutý a chce ho s kolegami vidieť. Pri návšteve planetária Prot ukáže presne miesto, kde je jeho planéta a tým potvrdí zatiaľ nezverejnený objav planetárneho systému, o ktorom vie len úzka hŕstka astronómov.
Navyše ukáže astronóm zložité výpočty, ktoré vysvetľujú obiehanie planét v systéme dvojhviezdy, ktoré pred tým niekto neobjasnil.
Všetko nasvedčuje, že Prot možno neklame. Doktorovi to nedá spávať a po správe že 27. marca presne o určitej hodine Prot odíde na svoju rodnú planétu sa doktor snaží dopátrať pôvodu jeho pacienta a začne sa báť o jeho život. Práve hypnózov sa dozvie možnú smutnú minulosť Roberta , ktorý môže byť záhadný Prot.
Prot medzi tým úspešne lieči pacientov liečebne, a motivuje ich aj sľubom, že keď odíde, môže zo sebou vziať na svoju planétu K-PAX jednu osobu.

Príbeh je veľmi zaujímavý. Zobrazuje blízky vzťah pacienta a doktora, ktorý nie je tak bežný, tiež pohľad spoločnosti na ľudí, ktorí sú odlišní. Príbeh sa dá vnímať z dvoch odlišných perspektív.Jednak pohľad spoločnosti liečebne na návštevníka z iného sveta, ktorý vyzerá ako človek a jednak pohľad spoločnosti na človeka s vážnou poruchou osobnosti no verným príbehom, ktorý je viac ako uveriteľný.


Film obsahuje mnohé záhady a otázky, na ktoré nie je ani v závere filmu odpoveď, čo ponecháva mnoho vecí na fantázii diváka. Celý film postupne graduje až k jeho záveru, ktorý niekoho možno šokuje, niekoho možno neprekvapí, no vzbudí ďalšie otázky.

Snímka patrí do kategórie príbehov, ktoré nedovolia zaspať, zároveň aj keď sa jedná o žáner sci-fi, film postráda akékoľvek zložité grafiky a ukážky vesmíru. Rozpráva príbeh "bežného mimozemšťana" na planéte ľudí alebo "psychicky ťažko skúšaného človeka". Film nie je povrchný a vypráva smutný a ťažký príbeh, no bez potreby prebytočného a až gýčového sentimentu.

Film jednoznačne odporúčam.

Hodnotenie 90 %



Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára