16 októbra 2015

Xiaomi YI - lacnejšia no nie horšia náhrada za GoPro - skúsenosti



Máme za sebou pomerne dlhé a teplé leto a to mi poskytlo dostatočne množstvo príležitostí na zvečnenie krásnych okamihov. No úprimne vláčiť všade so sebou mobil ako prenosnú kameru nie je dva-krát dobrý nápad - nehľadiac na to, že mobil slúži na milión iných vecí a tak nie je proste stavaný len na natáčanie. Dni veľkých , ťažkých SD kamier sú ta-tam a postupným znižovaním cien sa dostávajú do popredia malé šikovné krabičky - tzv. športové kamery. Hlavným zástupcom sú kamery od firmy GoPro, ktorá tento segment vytvorila a do dnes je ikonou pre športové kamery. No samozrejme aj kamery od tejto spoločnosti nie sú zrovna najlacnejšie a to nehovorím o príslušenstve.





Osobne som vlastnil pol roka GoPro kameru Hero 4. Jedná sa o základný model rady 2014 s cenovkou okolo 150 Eur. Je už zabudovaná vo vodotesnom púzdre. V predu obsahuje malý čiernobiely display, ktorý ukazuje základné info - či sa točí, či sa fotí, základné nastavenia. Zariadenie obsahovalo dve tlačítka - vypnúť a spúšť. Pomocou nich sa ovládala celá kamera. Snímky natáčala v max full HD - 1080 so snímkovaním 30fps - v reále dosť tmavé a občas sekané. Najnižšie zvládala nejakých 120 snímkov pri VGA rozlíšení - takže spomalené zábery boli ako z pred 10tich rokov. Kamerka mala napevno zabudovanú batériu, predpotopný mikro USB port, ku ktorému som mal iba jeden kábel a keď som si ho zabudol doma, tak som bol bez nabíjania. Niečo ako Bluetooth alebo Wifi by ste v kamere hľadali márne. Kamera aj fotila širokouhlé zábery ( rybie oko ) v nie moc vysokom rozlíšení 5 mpix. Kamerka bola solídna ale za tú cenu poskytovala fakt minimum.



Následne som kameru zamenil za lacnejšie a na prvý pohľad hračkárske zariadenie o čínskej značky Xiaomi. Každý si v ten moment ťukal na čelo. Kamerka Xiaomi YI stojí cca 100 Eur na slovenskom trhu, no z číny sa dá zohnať za niečo vyše 60 Eur ( len bacha na fake ). Vôbec sa pri tom nejedná o pofidernu kameru, disponuje napr. CMOS čipom od Sony. Kamerka je osadená troma tlačítkami ( teda oproti GoPro jeden navyše). Čo absentuje to je akýkoľvek display. Zariadenie nie je vo vodotesnom , napevnom zabudovanom púzdre ale to je len dobré. Kamerka je teda o dosť menšia a ľahšia. Navyše sa dá vybrať batéria a vymeniť. Keď sme už pri tej batérii, tak vydrží kapánek menej ako na GoPro. No dá sa vybrať a ľahko vymeniť a ako nabíjací konektor vám poslúži klasická mobilová nábijačka z mini USB koncovkou. Tretie tlačítko, ktoré som spomínal slúži na jednu dosť podstatnú vec - zapína wifi a BT. Áno, táto malá krabička má Wifi. A po nainštalovaní aplikácie do android mobilu alebo iphonu a spárovaní sa máte prístup nie len do nastavenia kamerky ale mobil používate ako externý display. Keď sme už pri zobrazovaní , tak kamerka obsahuje aj mikro HDMI konektor. Okrem toho sa cez aplikáciu môžete priamo pozrieť na obsah na kamerke. HD videá môžete dokonca priamo na mobile aj pozerať. Od fullHD vyššie to bohužiaľ nejde.

Čo sa týka režimov, tak vďaka aplikácii ich ponúka neúrekom - Od klasického filmovania, cez fotky až po časozberný záber, krátke shoty, spomalené zábery v 240 snímkoch za sekundu pri DVD kvalite ( 420p ).Kamerka dokáže natáčať v max rozlíšení 2K pri 30 fps. Obraz je pri tejto kvalite doslova ako víno, nie je trhaný ani tmavý ako na fullHD na GoPro. Aplikácia sa dosť pravidelne aktualizuje a cez ňu samozrejme aktualizujete aj samotný firmware kamerky. A nie sú to vôbec malé vylepšenia - keď som ju mal prvý mesiac natáčala max fullHD, po aktualizácii už natáčala 2K videá.Čo sa týka fotiek tak robí krásne rybie oká v rozlíšení 16 Mpix - áno, 16 a nie je to žiadna sranda - fotky sú za svetla užastne ostré.Efekt rybieho oka sa dá samozrejme vypnúť, môžete si nastaviť aj nižšie rozlíšenie a širokouhlé fotky - ale načo keď to potom vyzerá ako fotené normálnym mobilom. Fotky sú teda krásne.
Kamerku som nemal ani týždeň a už som ju zobral na zaťažkavajúcu skúšku - na dovolenku k moru. Mal som ju stále vo vrecku. Vo vodetesnom púzdre nezaberala veľa. Celý čas som fotil a natáčal len cez ňu. A výsledok bol viac než super. Fotky za svetla nemali chybu, zábery pod vodou aj v mori boli jasné. Jedine čo bolo horšie boli zábery za šera a v noci. Čo je kamerke za  necelú stovku  možné odpustiť, a v porovnaní z GoPro boli aj tak zábery kvalitnejšie.
Xiaomi YI je kompatibilná z príslušenstvom od GoPro, takže všetko som už mal.
Čo mi oproti GoPro chýba je aspoň minimálny dispaly z informáciami. Supluje ho čiastočne predné tlačítko zapínania, ktorým sa tiež rýchlo prepína medzi kamerov a fotením, ktoré svieti od modrej až po červenú, podľa nabitia batérie.Či točím alebo fotím sa dozviem len podľa blikajúcej malej diódy, ktorú cez deň ťažko zbadať. Ďalšia maličkosť je rýchlosť zapínania. Zatiaľ čo GoPro mala režim rýchleho zapnutia a rovno fotenia - do 5 sek. Xiaomi YI sa len 12 sekund zapina a až následne funguje.Nie je to veľa, ale Keď potrebujete rýchlo spraviť krásny záber alebo natáčať, tak proste nestíhate.Na používanie je teda trochu náročnejšia a bez naištalovanej aplikácie na mobile aj málo použiteľná, no kompenzuje to krásny výsledok či už fotiek alebo videí.

Ukážkové zábery GoPro Hero 4:







Pár snímkov z Xiaomi YI:




Spomínaný časozberný záber

2K video časom pridám

K obom kamerkám samozrejme musíte dokúpiť pamäťovú kartu - odporúčam 32 Gb ( GoPro viac nevezme).

Resumé : Pokiaľ máte veľký budget zainvestujte skôr do vyššej rady GoPro - silver, black. Najnižšia rada GoPro aj keď nie je zlá, tak za veľa peňazí máte len základ. Ak oželiete trochu zložitejšie nastavovanie a používanie za lepšiu cenu a lepšiu výslednú kvalitu odporúčam jednoznačne Xiaomi YI. Zvládla celú dovolenku pri mori, natáčať celú svadbu, dostatočne supluje aj fotoaparát a na selfie je ako stvorená. Má trochu nižšie zorné pole ako GoPro a trochu horší zvuk oproti GoPro, ale to spoznáte iba ak natáčate oboma kamerkami a potom záznamy porovnáte.

Pozrite si tiež článok o odporúčanom príslušenstve ku akčným kamerám

Ak máte nejaké otázky ohľadom oboch kamier, kľudne napíšte komentár a odpoviem .

Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára