09 februára 2015

Windows 10 - letmý pohľad Microsoftu pod zásteru... na čo sa môžeme tešiť


Už nejaký čas sa verejne hovorí o nástupcovi najrozšírenejšieho operačného systému s oknom v symbole. V IT komunite existuje jedno potvrdené pravidlo, že použiteľný je len každý druhý "Redmotský" systém. Ak si spravíme menší historický exurz, niečo na tom pravdy bude.
Windows 98 bol v čase prvého veľkého používania počítačov na 98% zariadení a do teraz funguje na mnohých starších zariadeniach - napr. na jukeboxoch alebo herných automatoch.Po ňom nasledoval windows ME ( inak nazvaný aj millenium ), ktorý vôbec neohúril ničím novým , skôr menšími detailami, ktoré len spomaľovali systém. Tieto systémy fungovali na slávnom DOSe ( Disk operating system - prvý OS od Microsoftu ). Nasledovala doba NT. A hneď najslávnejšia verzia tohto systému bol Windows XP, ktorý do dnes beží na väčšine bankomatov , alebo pokladníc. Minulý rok mu skončila oficiálna podpora, čo mnohých samozrejme vystrašilo, no počítače s týmto systémom sa naďalej používajú a ich počty klesajú len nepatrne. Skutočne sa jednalo na dovtedy aj dnes veľmi dobrý a funkčný systém s malými nárokmi a veľkou funkcionalitou.



Nasledovala (ne)slávna Vista. Systém, ktorý chcel priniesť nové prostredie - glass , ale ktorý bol nakoniec skôr ako rozbité okno, cez ktoré prefukovalo - padal, mal veľké nároky , mnoho vecí, ktoré fungovali na XP neboli s novým systémom kompatibilné.Všetko sa zmenilo v roku 2009, keď bol predstavený do dnes veľmi obľúbený a dovolím si povedať, najvydarenejší systém Windows seven. Šťastná sedmička znamenala mnohé zmeny, ktoré spočívali v odladení nepodarenej Visty a v krásnom vzhľade - aero glass. Koluje jeden mýtus o tom , že systém, bol natoľko vydarený, že Microsoft v súčastnosti ho už neponúka oficiálne , lebo keby ponúkal, ľudia by nekupovali už novšie verzie systému, len overené sedmičky. No sedmičky do dnešnej doby prevažujú. V roku 2012 nasleduje rapídny obrat k novátorstvu a dalo by sa povedať k pokusom na užívateľoch, keď Microsoft uviedol svoj "dlaždicový" systém windows 8,v ktorom chýbal už tradičný Start a namiesto klasického menu systém disponoval len prostredím "Metro". Pre dotykové obrazovky možno praktické riešenie, no pre klasické klávesnice a myš hotová pohroma a nočná mora.Nasledovala verzia Windows Blue 8.1, ktorá len kozmeticky zmenila pár drobností. Užívatelia boli stále nespokojný a trvali na vrátení tlačítka Start. Microsoft však silou mocou stále presadzuje svoje "dlaždice". A práve nový windows 10 má spraviť prijateľný kompromis medzi týmito dvoma tábormi.Ten má byť uvedený na jeseň roku 2015, no ja som nemohol čakať a stiahol som si testovací náhľad tohto nového OS.

Inštalácia prebieha úplne rovnako ako pri windows 8 ( 8.1 ) - ani by som nespoznal rozdiel. Pri prihlásení ma privítala moja predvolená plocha s windows 8.1 ( prihlásil som sa pod svojím účtom Microsoftu ). Potešil ma hneď pohľad na ikony v informačnom paneli ( sú jednoduché a zrozumiteľné).




Pribudla nová ikona oznámení, pri kliknutí na ňu sa vynorí lišta, kde budú všetky oznámenia pokope, zároveň v dolnej časti máte poruke všetky základné prepínače (wifi, tablet mode, BT ... ). Celé mi to pripomína lištu oznámení z windows phonu - veľmi praktické.








V ľavo dole vidieť ikonu start ( ikona bola aj už aj vo windows 8.1 ) no po kliknutí sa vám otvorí vynovená ponuka, ktorá je ako keby mix startu z windows 7 a prostredia metro s z windows 8.


Nájdete tam všetky potrebné veci a je to veľmi prehľadné. Časť s metrom nemusí slúžiť len na usporiadanie odkazov ale aj na živé upozorňovanie na udalosti - napr. live dlaždica počasia, alebo emailu.
Celé prostredie je v štýle minimalizmu a hranaté, no oproti windows 8 sa zúžili hrany okien a je pridaný jemný efekt tieňu, aký možno poznáte z OSX.Veľmi pekné sa mi páčia aj vynovené tlačítka na oknách ( vypnúť, roztiahnuť, minimalizovať) , ktoré sú opäť jasné a minimalistické . Podľa neoverených správ by sa mala vrátiť aj možnosť priehliadnosti okien - windows aero glass, čo by teda vyzeralo vkusne a luxusne.Pozmenené boli aj animácie okien, pri minimalizovaní a maximalizovaní - pôsobí reálnejšie a jemnejšie.

Na lište okrem štartu nájdete jednu zvláštnu menšiu lištu, do ktorej sa dá písať. Vyzerá to na prvý pohľad ako lišta vyhľadávania, no skrýva sa za tým oveľa viac. V prípade ak si nastavíte región na USA, vyskočí vám pri kliknutí na lištu hlasová asistentka Cortana. Táto zatiaľ pokusne funguje na windows phone 8.1 a po vlastnej skúsenosti vám môžem povedať, že v angličtine funguje úplne geniálne. Podobne by mala fungovať aj na windows 10tke, takže ak sa jej niečo spýtate hlasom alebo klávesnicou, ona vám odpovie. Vyzerá to ako machrovinka, no ak by sa časom preložila do slovenčiny, myslím si že by bola aj našincami vo veľkom používaná.








Ďaľšia vychytávka sa skrýva v jednej nenápadnej ikone na lište. Ikona vám prehľadne a veľmi efektne ukáže spustené aplikácie a zároveň umožňuje vytváranie viacerých plôch ( ako napr u Linux Ubuntu ). Pokiaľ pracujete naraz s viacerými oknami, určite túto funkciu často využijete.



Ďalšou drobnou ale šikovnou vecou je jemné označenie práve spustených aplikácii - dosť je to podobné napr. pri docku na Linux Ubuntu alebo napr. na  StarDocku na windowse.Je to skutočne veľmi prehľadné, jednoduché a vkusné.Som ale zvedavý, či bude aj nejaké odlíšenie, koľko rovnakých aplikácii je zároveň spustených.





Nové je aj prostredie nastavení - s ikonami ktoré sú úplne jednoduché a prehľadné. Podobá sa mi to opäť na Linux alebo na OSX , no je to pre mňa prehľadnejšie ako riešenie vo windows 8.1, kde mi ikony proste chýbali.



Veľmi sa mi zatiaľ windows 10 páči. Určite je už teraz v štádiu vývoja krajšia, vkusnejšia a prehľadnejšia ako teraz najnovšie windows 8.1 a v niektorých veciach prekonáva aj legendárnu windows 7.

Čo sa týka dostupnosti, tak nová "desiatka" by mala byť dostupná od jesene tohto roka. Update z 8 a 8.1 má byť zdarma, taktiež do roka aj zo 7mičky. Microsoft zároveň sľubuje DOŽIVOTNÚ podporu operačného systému, po celú životnosť zariadenia. Zároveň má byť windows 10 zdarma pre určité zariadenia a predpokladám, že aj pre určité skupiny užívateľov. Možno tak zaujme stratégiu ako google so svojím androidom, keď poskytuje systém zdarma, a príjem tvorí až predajom aplikácii.
Ďalšia overená informácia je multiplatformosť.Teda windows 10 a aplikácie preň budú fungovať na PC, na mobiloch, na Xboxe a na iných zariadeniach - zjednotí sa teda celé portfólio microsoftu pod jednu kompatibilnú platformu, čo v konečnom dôsledku môže viesť, že sa odstráni, tzv, application gap - teda málo aplikácii na Windows, oproti andoroidu alebo IOS

TIP: Ak by ste si chceli vyskúšať nový microsoft 10 môžete tak spraviť stiahnutím ISO súboru s oficiálnych stránok microsoftu 
Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára