16 marca 2015

360° videá na youtube vás vtiahnu do deja


Spoločnosť Google v úvode víkendu predstavila novú podporu jej streamovacej služby youtube - podpora pre nahrávanie a sledovanie 360° videí, ktoré môžete sami aktívne ovládať a určiť si sami, ktorú časť obrazu chcete vidieť. Na podobnom princípe funguje už starší a stále veľmi používaný google street view, kde si tiež môžete sami pohybovať s panoramatickými fotkami okolia. Službe otvorili možnosti vyvinutie lepších a cenovo prístupnejších 360° kamier, ktoré boli predstavené na poslednom CES - viď napr. kamera Allie , s predpokladanou cenou asi 450 Eur za najlacnejšiu variantu.







V úvode ponúka 6 vzorových videí, no tie stále pribúdajú - nájdete ich pod označením Re/Live 360°.
Okrem nahrávok služba umožňuje aj živé prenosy ( napr. z koncertov ), kde môžu diváci v reálnom čase pohybovať obrazom, ktorý sledujú pomocou myši alebo šípok.
V prípade ak máte mobil s androidom, môžete v aplikácii youtube pohybovať obrazom pohybovaním mobilu - pomocou akcelerometrov sa obraz pohybuje ako by ste vy boli kameraman a natáčali okolitý svet. Video vás priamo vtiahne do deja.
Google oznámil, že v krátkom časovom horizonte predstaví aj podporu na rozšírenú realitu (napr. Gear VR alebo lacnejšie Google Cardboard ) - je sa na čo teda tešiť :) - nie je nič lepšie ako si v blízkej budúcnosti nahrať krásne okami trebárs na snehu alebo pri mori v 360 stupňoch a počas chmúrnych večerov sa vtiahnuť opäť do deja.
Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára