29 júna 2014

iOS - dojmy z Apple


Každý viac či menej zdatný človek pozná výrobky od firmy Apple . Či už spomeniem známy a predražený telefón AjFoun ( čítaj Iphone ) alebo jeho väčšiu verziu AiPet ( čítaj Ipad ). Všetky tieto výrobky nápadne začínajúce na písmeno I majú v sebe spoločné niečo , čo ich dokonale odlišuje od všetkého iného elektronického. Ich hardware ( teda to čo držíte v rukách ) je pevne spojený s ich sofwarom ( teda dušou ) . Rovnaký software na nijakom inom zaradení nenájdete ( oficiálne ).
V tomto článku sa teda budem snažiť opísať fungovanie a moje dojmy z tohto operačného systému , porovnanie s inými systémami a pre koho je dobrý, prečo je dobrý , a prečo naopak nie.




Nedávnom som si sám pre seba kúpil darček s logom nakúsnutého jablka s názvom Ipad mini. Bažil som po malom prenosnom tablete , ktorý je ľahký , pevný , má čo najlepšiu výdrž a budem mať istotu , že vydrží viac ako 24 mesiacov záruky. Pôvodné papierové vlastnosti ma odradzovali - veď rozlíšenie 1024 × 768 na 7,9 palcov , 1 GHz procesor A5 , 512 Ram sú v porovnaní s inými smiešne ( veď môj mobil má lepšiu konfiguráciu ). No keď som sa mal s ním prvý krát možnosť pohrať sa v predajni , povedal som si , že tie parametre musia byť podvod. Lebo výkonnejší Galaxy Tab 3 8.0 so silnejšou konfiguráciou mi prišiel ako lacná plastová hračka. No a keď som teda doslova narazil na jednom eshope na výpredaj tohto tabletu až o 30 Eur oproti normálu , povedal som si , že ho musím mať.

História iných platforiem


V úvode by bolo dobré zasvetiť všetkých do pôvodu všetkých OS. Dávno pradávno , keď sa ešte voda sypala a piesok lial , v dobách keď mobily rozbíjali pri crash testoch podlahu a kľudne vydržali bez nabíjačky týždeň  sa objavili medzi sprostými ( prostými) mobilmi typu Siemens A35 a Nokia 3310 prvé menej sprosté mobily so symbiantom - na tú dobu to malo kalendár , kalkulačku a tie mega drahé aj prehrávač , čo bol luxus ( VGA fotoparát bolo skoro sci-fi). V týchto dobách prišla jedna menšia rebelská firma , ktorá vyrábala luxusné počítače a pred nedávnom uviedla prelom v prehrávačoch z názvom Ipod z novým konceptom mobilných telefónov.Okrem toho , že ich telefón nemal klávesnicu ( dalo sa ľahko používať ako zrkadlo pre ženy a často sa aj zamieňalo v kabelkách ), obsahoval niečo pre Apple typické. Prepojený software s hardwarom. Celý operačný systém je pri tom aj do dnes uzavretý , no nadmieru dobre vyladený. Skutočne je až zázrak že na takom starom a papierovo zaostalom zariadení sa spustili plynulo všetky aplikácie.Tak je to aj dnes. Ipad mini z ktorým som mal tú česť je zariadenie asi 3 roky staré z výbavou ako ponúkajú najlacnejšie tablety dneška , no spustí všetky aplikácie dneška. Týmto sa inšpiroval internetový gigant Google pri vytváraní ich operačného systému Android ( čo samozrejme viedlo k veľkým patentovým sporom - ale to je už téma na iný blog ). Koncom prvého desaťročia 21. storočia si uvedomil Microsoft , že zas zaspal dobu a uviedol na trh ich operačný systém s prozaickým názvom windows phone ( nadvazoval na predpotopny windows mobile ) , ktorý sa dá funkčne využívať až od verzie 8. . Tento sa chce zasadiť niekde medzi Android a iOS.

Jednotlivé platformy

Ako som už naznačil momentálne sú na trhu najnámejšie 3 konkurenčné mobilné operačné systémy a každý prináša niečo iné. Aby som bol férový začnem od toho najrozšírenejšieho:

- Android


Mobily ktoré majú v sebe systém v tvare kresleného zeleného mimozemšťana vôbec neznejú nijak prelomovo , ale práve táto platforma tvorí najväčší podiel na trhu z mobilmi.Dôvod je prozaický. Systém je úplne otvorený , volne šíriteľný a prispôsobený tak aby sa dal spustiť na každom jednom zariadení. Teda ide o niečo , čo je zadara, všade spustíte ale nie je teda vyladené úplne na všetko. Výsledkom je kopec lacných a drahých mobilov , na ktorých je veľa aplikácii. Nevýhoda je optimalizácia.





- iOS 


Ako naznačuje i na začiatku pod týmto označením sa skrýva firma z nakúsnutým jablkom , ktorá nepredáva ovocie. Systém je veľmi podobný predchádzajúcemu Androidu ( aj keď osobne sa mi zdá o čosi viac animovanejší a efektnejší ). Táto podoba je zrejmá a každý už asi počul o patentových bojoch medzi Applom a Googlom , a najviac z nich je hlavne ohľadom systému iOS a Android. iOS tu bol však o rok skôr ako Android. História Androidu dokonca hovorí , že systém bol vyvinutý pôvodne na fotoaparáty , neskôr na tlačídlové (tehly ) mobily a a ž po uvedení Iphonu 1 , bol systém od základu prepracovaný tak aby sa vyrovnal systému od Apple. Prímom tohoto systému je ale jeho veľká odladenosť - na úplne slabom hardwari šlape rýchlejšie a plynujejšie aj pod dlhom používaní. Aj po rokoch nie je aplikácia ktorú by ste na 2 roky starom Ipad mini nespustili plynulo ( poprípade s menším lagom ). No vec v ktorom sa tieto systémy aj celá ich filozofia odlišuje je otvorenosť/zatvorenosť. iOS je úplne zatvorený ( podľa slov Applu integrovaný ) , a teda aplikácie mimo app.store a hudby a filmov mimo itunes do neho nedostanete ( teda oficialnou cestou ) . Dokonca aj trivialna vec ako poslať fotku cez bluetooth na iný mobil ( mimo iOS ) nefunguje aj keď bluetooth je na každom zariadení. Celý systém je teda ako obrnená , chránená pevnosť dokonalosti - vo vnútri pevnosti funguje všetko , je tu poriadok ale nemôžte nič dostať dovnútra ani von. Je to ako štát v štáte - policajný štát. Konkurečný Android je zas synonymom slobody aj trochu anarchie - neexistujú hranice , čo na ňom pustiť a dostať , ale systém nie je a nemôže byť tak odladený.





- Windows Phone

Posledným zástupcom je systém od Windowsu , zrozumiteľne nazvaný Windows Phone. Tento systém je oproti predchádzajúcim dvom úplne iný aj trochu podobný. Design dlaždíc je úplne novátorský , iný ako na Androide a iOS, pre niekoho úžasný , pre niekoho otrasný , ale určite vždy a každého zaujme. Aj po pol roku sa všade stretávam so zvedavosťou okolia a rôznymi názormi naň. Systém je rýchly a myslím si že aj celkom odladený - za pol roka sa sekol asi raz. Svojou uzavretosťou sa podobá na iOS - keďže mimo oficiálneho windows marketu doň nič nenaištalujete , ale zas multimediálny obsah doň bez problémov dostane aj pošlete z neho.Zároveň je tu podobnosť s Androidom , lebo Windows poskytuje svoje licencie verejne každému výrobcovi a od začiatku roka aj zadarmo. Zaradil by som ho medzi Android a iOS , aj keď je designom a užívaním úplne iný.
 viac o Windows Phone sa dočítate v tejto recenzii


Záver:

Systém iOS môžem odporúčiť každému , kto má rád vecí ktoré fungujú , má trochu viac peňazí na míňanie a neobťažuje ho neustále spúšťanie itunes. Pre iných je tu cesta s názvom jailbreak , ale strácate tým záruku. Na tabletoch si myslím že je to najlepšie riešenie. Osobne na mobiloch by som sa pozrel po konkurencii. Ak radi meníte veci a špárate sa v niečom Android je pre vás. Ak máte radi veci , čo idú bez sekania a nie ste navyknutí na prostredie androidu , odporúčam Windows Phone.


Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára