04 januára 2015

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (2013)


         Švédska kinematografia zažíva v posledných rokoch veľmi výzrazný rozmach. Nie je na mieste tvrdiť, že v minulosti boli filmy zo severu zlé, no určite sa nedostali až k nám do našich končín. Jeden zo vzorových príkladov je film z dielne Felix Herngrena a Hans Ingemanssona na motíve knižnej predlohy  Jonas Jonassona s trochu dlhým názvom "Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol".




      Hlavnou postavou a zároveň rozprávačom príbehu je trochu senilný, no stále akčný starček Allan Carlson, ktorý od malička miloval výbuchy a výbušniny, vďaka čomu sa na sklonku svojích 99tin dostal do domova dôchodcov. Ako inak v deň svojích 100tých narodeninám sa rozhodne v pyžame a papučiach vyliezť z okna domova a vydať sa do sveta. Takto začína príbeh, v ktorom vás po pár minútach napadne, že sa môže jednať len o príbeh senilného dedka, ktorý sa stratí vo svete. No po pár minútach zistíte, že tento dedo má skutočne stále za ušami a to napriek tomu, že vychodil len 3 roky základnej školy - jeho škola bola život, v ktorom sa stretol z mnohými významnými ľuďmi a možno aj jeho zapríčinením sa stali mnohé veľké udalosti.Počas príbehu postupne prerozpráva svoj príbeh od samého narodenia, pričom vystrieda mnohé krajiny, od Ruska až do USA,a v každej krajine zohrá určitú kľúčovú úlohu.

          Film trochu pripomína Forresta Gumpa, aj keď dej je trochu viac pritiahnutý za vlasy a autor si dovolil trochu viac popustiť uzdu fantázie, niekedy sú situácie až moc neuveriteľné a zveličené. Čo starčekovi celý život pomáhalo bola neuveriteľná náhoda a kus šťastia, čo ho prenasleduje aj v starobe. Príbeh poskytne množstvo čierneho humoru, ktorý však pobaví a neurazí.Najmä fakt, že hlavný hrdina je ako keby imúnny voči smútku ho odlišuje od osobnosti Forresta Gumpa, ktorý síce city ťažko vyjadroval, no o to viac ich cítil. Motívom príbehu je aj poukázať na pozadie veľkých udalostí, a fakt, že všetci mocnári boli predsa len normálny ľudia a to, čo mali spoločné bola len prehnaný boj za svoju pravdu, voči ktorým je hlavný hrdina imúnny.
       Snímka určite pobaví, poukáže aká môže byť náhoda neuveriteľne prospešná ale aj na povahu rôznych ľudí. Neponúka však až taký silný príbeh a životné pravdy ako Forrest Gump, s ktorým je tento film podobný v štýle a niekedy v obsahu, no určite stojí za zhliadnutie.


Hodnotenie : 79 %

Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára