27 februára 2015

Leonard Nimoy :Spock - zomrel vo veku 83 rokov



Dnešný piatok 27.2.2015 sa zapíše do čiernej kroniky všetkých sci-fi fanúšikov.Vo veku 83 rokov tento svet opustil americký herec Leonard Nimoy, známy predovšetkým vďaka postave Spocka zo Star Treku. Herec vraj trpel posledným štádiom závažnej pľúcnej choroby na ktorú aj pravdepodobne podľahol.


Postavu polovičného človeka a polovičného Vulkánca hral od pilotnej epizódy Klietka z roku 1965 a v úlohe pokračoval až do konca nakrúcania originálnej série seriálu v roku 1969. Zahral si tiež v šiestich neskorších celovečerných filmoch nadväzujúcich na seriál, natočených v rokoch 1979 až 1991. Vo svojej životnej roli sa objavil naposledy vo filmoch Star Trek z roku 2009 a Star Trek: Do temnoty, ktorý bol uvedený predvlani.



Okrem filmov daboval aj niekoľko častí animovaných seriálov Simpsonovci a Futurama. Účinkoval aj v jednej časti Big Bang Theory, kde bol veľkým hrdinom pre Sheldona Coopera a jeho priateľov. Leonard Nimoy však bol všestranným umelecky talentovaným človekom, nielen hercom, ale aj príležitostným režisérom, básnikom, fotografom, spevákom či pesničkárom. Jeho básne bohužiaľ nedosiahli takú slávu ako postava Spocka s kultového sci-fi Star Trek. Nezostáva nám nič iné, len sa rozlúčiť vulkánskym pozdravom a slovami postavy Spocka : "Life long and prosper" - ( Žij dlouho a blaze)


zdroj:
- http://www.teraz.sk/kultura/legendarny-spock-zo-star-treku-leonard-n/122707-clanok.html
- http://www.nytimes.com/2015/02/27/arts/television/leonard-nimoy-spock-of-star-trek-dies-at-83.html?_r=1
Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára