13 septembra 2012

Predstavil sa nový Iphone 5


      



    Počítačoví nadšenci a uctievači kultu nahryznutého jablka si dnes prišli na svoje. Apple na svojej každoročnej konferencii v San Franciscu predstavila najnovšiu vlajkovú loď svojho mobilného portfólia.
     


  Očakávanie ako to býva pri novinkách od Applu boli obrovské a dohady o novom vzľade, funkčnosti a vychytávkach sa množili ako huby po daždi. Veľmi drasticky v týchto dohadoch pokročil čínsky výrobca "lacných mobilov" Goophone , ktorý už dokázal na základe tých indícii vytvoriť vlastný prístroj a celý ho patentovať na čínskom trhu. A dôvod je viac než prozaický - zabrániť predaju Iphonu na činskom trhu.Viac sa dočítate tu. 


     
     Prvé čo si novinári mohli všimnúť pri uvedení nového "jabĺčka" bol to že je tenší a má väčší displej. Podobne postupujú aj iný výrobcovia mobilov ( napr Samsung pri Galaxy S-triede) a každý novší model je o čosi placatejší a o čosi väčší.Nečudoval by som sa keby sme sa raz dožili mobilov veľkých a tenkých ako je papier veľkosti A4.




      Zväčšenie displeja viedlo k zväčšeniu výšky, zo 115.2 mm na 123.8 mm. Šírka zostala nezmenená na úrovni 58.6 mm, hrúbka sa zmenšila z 9.3 mm na 7.6 mm. Výrazne sa zmenšila hmotnosť tela, vyrobeného z hliníka, zo 140 na 112 gramov. 


        Uhlopriečka novinky nám podrástla z 3,5´´ na rovné 4´´ ( čo v porovnaní s takými 4,5-4,8´´ dotykáčmi stále nie je najviac ).Rozlíšenie 1136 x 640 približne zodpovedajúcim pomeru strán 16:9. Hustota obrazových bodov dosahuje 326 ppi rovnako ako u iPhonu 4S. Pri displeji je však jedna dôležitá novinka.Apple odstránila dotykovú vrstvu na displeji a zapracoval ju priamo do neho. A výsledkom sú krásne a skoro reálne podanie farieb , ako aj ostré detaily. Navyše displej je o poznanie tenší. Ale osobne neviem ako to bude s jeho odolnosťou. Napriek viacerým vylepšeniam iPhonu 5 chýbajú niektoré už bežné funkcie. Displej stále nemá HD rozlíšenie a tak 720p videomateriál je potrebné pri prehrávaní zbytočne zmenšovať. 




        Novinkou je aj nový - menší konektor. Výrobca si ňou sľubuje lepšiu konektivitu do budúcnosti.Síce viem že Iphony majú svoje konektory oproti Android-mobilom obrovské, ale práve tento štandart je už zabehnutý a nerozumiem snahe Applu stále všetko zmenšovať.Tiež nerozumiem stálemu odmietavému postoju spoločnosti voči štandartnému dnes veľmi rozšíreného mikroUSB konektoru.
Spoločnosť zároveň nezahrnula podporu technológie NFC, ktorá sa pomaly začína presadzovať na nakupovanie mobilom. Zmenšovanie zasiahlo aj SIM kartu. Držitelia starších modelov ( od Iphone 3GS až po 4S ) istotne neradi spomínajú na problémý s napchatím normálnej starej simkarty do o čosi menšieho vstupu.Apple vtedy začal používať mikro-Sim karty.Karty sa museli vymieňať ale tí šikovnejší si ju jednoducho obstrihali.Teraz spoločnosť prináša zas nový a opäť menší štandart - nanoSIM. Za chvíľu tú sim kartu bude asi veľká ako špendlíková hlavička a budeme ju hľadať lupou keď nám náhodou vypadne - čo nie je moc praktické. 


       Čo sa týka vnútornosti tak tie určite nesklamú. Srdce tvorí nový dvojjadrový procesor A6.Apple o ňom veľa neprezradil, na verejnosť vyšli len informácie že integrovaný grafický chip je dva krát taký výkonný ako v predchádzajúcom modeli Iphone 4S. Niektoré spravodajské servery uvádzajú , že novinka má výkon ako bežná herná konzola. Možné je všetko ale toto mi pripadá skôr ako mierne nadhodnotenie výkonu mobilu.
   



   Čo však nie je vôbec vymyslené je výdrž batérie na jedno nabitie.Vďaka šetrnejšiemu ale výkonnejšiemu procesoru , lepšiemu displeju a zvýšenej kapacite batérie dosahuje pri zapnutom 3G , wifi a súčasnom browsovaní a počúvaní hudby výdrž až 10 hodín ( čo je o hodinu viac ako u jeho predchodcu). Iphone sa dnes už nemôže výkonostne porovnávať s najnovšími vlajkovými loďami konkurencie ( ako je napr. Samsung Galaxy S3 alebo HTC X One ) za ktorými výrazne zaostáva.Jeho sila je ale v odladenosti celého systému, pretože iOS je vyvíjaný iba na jeden druh zariadení, zatiaľ čo konkurečný android musí spoľahlivo fungovať na rôznych konfiguráciach a rôznych rozlíšeniach.V najnovšej verzii sa nachádza iOS 6, ktorý nie je nijak prelomový ako iOS5, ktorý priniesol asistentku SIRI , ale je viac odladený a tým pádom svižnejší a šetrnejší k batérii.


       Snímač fotoaprátu má aj v novom iPhone 5 osem megapixelov, Apple ale vylepšil jeho konštrukciu. Zadné podsvietenie sa osvedčí pri fotení v horších svetelných podmienkach.
Nový iPhone má objektív zložený z piatich optických častí, špeciálny procesor na spracovanie obrazu a účinné odstránenie šumu. Oproti predchodcovi sa fotenie zrýchlilo o dvepätiny.Umožní navyše fotenie panorám s celkovým rozlíšením 28 megapixelov.


Cena bude v závislosti od viazanosti začínať na 199 dolároch pre 16 gigabajtovú verziu, pričom cena predchádzajúceho modelu s rovnakou kapacitou klesne na 99 dolárov. Predobjednávky začne Apple prijímať od 14. septembra, zákazníkom budú zasielané už o týždeň neskôr.
Prvá vlna (od 21. septembra) bude pre 9 krajín vrátane Nemecka a Veľkej Británie, najneskôr v decembri sa dostane aj na Slovensko.




aktualizované:


         Na základe novších informácii disponuje Iphone okrem štandartného GPS modulu aj chipom na príjem signálu s ruského pozičného systému Glonas. To ma koniec koncov za následok ( aspoň teoreticky ), rýchlejšie nájdenie satelitov a aj presnejšiu lokalizáciu.Do pozornosti sa dostala aj správa , že Apple nepredĺžil zmluvu z Google o využívaní ich mapových podkladov google maps na navigáciu. Apple začal poskytovať vlastné mapové podklady v spolupráci s firmou Teleatlas.Taktiež pridal aj novú grafiku a nový režim pohľadu. Mapy sú však katastrofa , v normálnom režime sú neúplné, často čiernobiele a na niektorých miestach rozostrené a chýba mnoho ciest.V 3D režime ja z Eiffelovky placka a dialnice vyzerajú ako horské dráhy v lunaparku.Tento krok je od Applu krok späť.

Nedokonalosti sú obrovské ( v čechách je označenie miest ešte z dôb nemeckého protektorátu,navigácia vás núti skákať z mostov a preplávať oceán, Berlín sa nachádza v antarktíde ) ... viac obrázkov z novej navigácie na Iphone 5 nájdete tu .













       Operátori začali prvé predobjednávky na nový Iphone 5. Taktiež sa zaručili že k novému Iphonu 5 poskytnú zadarmo aj nové nanoSim ktoré podporuje nový telefón.


Unknown Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára