13 februára 2015

mesiac so Samsung Galaxy S4 - užívateľská recenzia


Dávnejšie sme písali na našom blogu prvú úvodnú recenziu s názvom "Uvedenie najvýkonnejšieho mobilu na svete - Recenzia Galaxy S4." Po dlhšej dobe som si po predchádzajúcom období , keď som mal windows phone opäť kúpil niečo s androidom, a zhodou okolností to bolo práve toto zariadenie, ktoré sa pred dvoma rokmi pýšilo titulom jedného z najvýkonnejších zariadení na trhu. Po mesiaci užívania a vylaďovania vám teda prinášam užívateľskú recenziu s mojími osobnými dojmami.




Cena:

Keď sa Samsung Galaxy S4 uvádzal na trh, cena bola tiež astromická a ľahko prekračovala hranicu 650 Eur. V súčastnosti toto zariadenie zoženiete v novom stave za približne polovičnú cenu, navyše z dodatkom i9005 - teda z verziou , ktorá už má LTE. Nižšie a hlavne viac gýčovejšie farby zoženiete už pod 200 Eur pri mnohých akciách,





Systém:

Aktuálne zariadenie beží na Androide Kitkat - 4.4.2, v najbližšej dobe by sa malo zariadenie dočkať OTA updatu na Android 5.1 - Lollipop - teda Samsung na podporu svojej bývalej vlajkovej lode nezabúda.
Téma zariadenia je Touchwiz, niekým zatracovaný, niekým chválený, no mne osobne sa páči čierna téma - na amoled display-i sa šetrí batéria a krajšie to vyzerá.


Konektivita :

Potiahnutím dvoma prstami sa objaví úplna ponuka
zariadenie má všetko čo by ste čakali a aj niečo navyše. Okrem štandartnje podpory sietí tretej generácie - 3G ponúka dokonca vyššia verzia už 4G ( teda LTE ) , Okrem toho má samozrejme základné pripojanie ako je wifi, Bluetooth 4.0 a už dnes celkom bežné NFC. Trochu novinkou ( v dobe uvedenia to bolo niečo úplne nové ) je infra port - ale nie ten , čo mal kedysi Sony Erricson a prvé mobily a slúžil na odosielanie súborov medzi dvoma zariadeniami, ale infra port slúži na ovládania zariadení. Teda Galaxy S4 slúži ako univerzálny ovládač skoro na všetko, čo máte doma. Odskúšal som a na 90% zariadení to funguje ( samozrejme predištalovaný watch-on aj keď je pekný, tak nemá moc dobrú podporu a strašne žerie batériu, siahol som po aplikácia ASmart remote - stiahnete tu ).
Ďalšou zaujímavou technológiou je Screen Mirroring. Je to vlastne funkcia DLNA ( pripadne Miracast). Ak máte doma novší televízor, ktorý má podobnú technológiu ( DLNA, Miracast) , môžete sa cez domácu sieť do neho pripojiť a bezdrôtovo premietať aktuálny obraz z mobilu na vašu TV obrazovku.Je to veľmi praktické , ak si chcete pozrieť nejaké video či fotky, prípadne niečo z youtube, prípadne celovečerný film.Samozrejme táto funkcia dosť žerie batériu, preto ak ju nepoužívate, sama sa vypne.

Batéria :

Galaxy S4 disponuje vymeniteľnou batériou , co je velký plus.Jej veľkosť je 2600 mAh, v reále sa dostanem na 2 celé dni používania, čo je veľmi pekný výsledok na fakt, že mám nonstop zapnutú wifi sieť, mobilný internet a synchornizáciu.

Display:

Už pri prostredí som načrtol veľmi dobré čierne podanie farieb - čiena je skutočne čierna. Display je ako u väčšiny top modelov samsungu Super AMOLED a je fullHD ( teda 1920 x 1080 pix) s displayom 5´´. Navyše disponuje ochranou skla Gorrila Glass 2 ( malo by byť teda odolnejšie proti škrabancom ). Veľký plus je originálna fólia na displayi priamo od výroby - NEODLIEPAŤ !

Telo: 

Mobil je celoplastový. Aj keď to tak nevyzerá, bočný rám nie je kovový ale je to len prelakovaný plast. Kovové sú asi len tlačítka hlasitosti a zapínania. Práve tlačítko zapínania je veľmi jemné a mne sa občas stávalo, že sa mi mobil vo vrecku sám zobúdzal v horšom prípade vypínal. Riešenie som si spravil také, že som si dal kód zobudenia obrazovky a dokúpil som si za 5 eur plasové púzdro na mobil. Je to veľmi dobrá investícia, pretože chráni hlavne boky mobilu, takže ak by vám niekedy spadol na bok, je veľká šanca, že prežije bez úhony.
Zadná časť krytu sa dá jednoducho vybrať, a pod ňou sa nachádza batéria, vstup na sim kartu a pamäťovú kartu. Nutné je aby ste baterku vybrali a až následne budete mať možnosť vybrať sim kartu a pamäťovku. Dokúpil som si za pár eur z alzy bezdrôtový príjmač, aby som mohol mobil bezdrôtovo nabíjať, keďže po Lumii mi ostala bezdrôtová QI nabíjačka. Nabíjanie je síce pomalšie ale je to komfornejšie.


Fotografie: 

Galaxy S4 disponuje 13 Mpix zadným foťákom s prisvetlovaciou led diódov. Oproti Nokii Lumia 920 , ktorá mala síce "len" 8,9 Mpix sú fotky podobne kvalitné. Čo sa týka fotenia za dobrého svetla, sú fotky veľmi pekné, neprepálené, pri zoome nie je toľko možností ako pri Lumii ale pri trochu námahy a skúšania, tiež fotky stoja za to. V čom je foťák lepší sú jednoznačne panorámy.V čom zas horší je fotenie za tmy, keď sa na Lumiu proste nechytá ani z ďaleka.Okrem mnohých režimov disponuje Galaxy S4 aj športovým režimom, keď spraví viac akčných snímok za sebou a spojí do jednej snímky, alebo rýchle fotenie, s možnosťou výberu najlepšej fotky. Navyše sa dá ovládať aj hlasom , čo je veľmi praktické , ak fotíte dajme tomu selfie a alebo máte rukavice. Stačí povedať príkaz "Smile, Cheese, alebo Capture (...) " a mobil sám urobí fotku.
Keďže samsung nemá mechanickú spúšť ako to je pri Nokiach, je to veľmi praktická utilita.Keď sme už pri fotografiách, veľmi dobre preracovaná je aj galéria. Keď sa prihlásite so svojím google účtom, so svojím dropbox účtom a so svojím Onedrive účtom, všetky fotky s týchto úložísk sa vám načítajú do galérie a pracujete s nimi, ako by ste ich mali priamo v mobile. Je to veľmi praktické a máte všetko doslova na jednom mieste.Ak si aktivujete funkciu ovládanie gestami a bezdotykové zobrazenie, mobil vám umožní posúvať snímky v galérii len jednoduchým mávnutim ponad display alebo ukáže náhľad galérie len keď podržíte prst ponad zložku galérie. Je to veľmi efektná vec, ale občas sa stáva, že omylom prejdete rukou cez senzor hore nad displayom a fotku posuniete, aj keď nechcete.



Inteligentné senzory:

Už som načrtol možnosť bezdotykového ovládania pri galérii. Okrem iného je vynikajúca funkcia aktivovanie náhľadu udalosti pri vypnutom displayi. Stačí zamknúť mobil, položiť ho na rovnú plochu a prejsť cez display. Na pár sekúnd sa vám zobrazí efektný náhľad dôležitých udalostí - ako čas, batéria, neprijaté hovory, sms atď.

Ďalšia efektná aj keď nepraktická vec je inteligentné posúvanie. Táto funguje len na samsungackom prehliadači. Otvoríte nejakú stránku, pokiaľ ste v dobre osvetlenej miestnosti a mobil máte v primeranej vzdialenosti, ten zaznamenáva prednou kamerou polohu vašej hlavy a keď sa pozriete nižšie na display, stránka sa sama posunie nižšie, ak sa pozriete vyššie na display ( teda pohnete hlavou ) stránka sa posunie vyššie.Celkovo táto funkcia moc dobre nefunguje za každých podmienok, skôr je to taká blbosť, ktorú by trebalo vylepšiť. Podobná (zbytočná) funkcia je inteligentná pauza.Dajme tomu, že pozeráte na mobile film a pozriete sa niekde mimo obrazovky. Film sa razom pauzne a bude pokračovať, až keď sa na obrazovku znova pozriete.
Mobil taktiež disponuje teplomerom,vlkometrom, krokometrom ( S-health)

Zhrnutie: 

Jedná sa skutočne o veľmi vydarené zariadenie, aj keď je už dlhšie na trhu jeho nástupca - Galaxy s5, určite sa vám práve tento starší model oplatí kúpiť najmú kvôli cene. Novšia verzia (galaxy s5) disponuje hlavne väčšou odolnosťou, no neprináša moc nových funkcii, ktoré by ste v reále využili.Za cenu okolo 200 eur dostanete mobil z 2 Gb ram , štvorjadrovým 2,3Ghz procesorom Snapdragon 800, 16 Gb pamäte, ktorá sa dá rozšíriť pamäťovou kartou do 64 Gb.Mobil je veľmi ľahký, elegantný, má dobrú výdrž a mnoho funkcii, ktoré ani nevyužijete.Dobre navyše fotí a Samsung ho stále podporuje a poskytuje naň aktualizácie ( viď blížiaci update na android 5.0.1 Lollipop ). Oceňujem aj funkciu Infraportu, ktorú denno denne využívam.




Morphy Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára